Hva koster det?

Det er umulig å gi én fastpris på utvikling av nettsider. Dette fordi behov, omfang og kompleksitet varierer enormt. Men det er likevel mulig å estimere kostnadene for et konkret prosjekt. Med informasjonen på denne siden bør du kunne gjøre et grovt estimat av hvor mye det vil koste deg få utviklet en nettsideløsning. Dersom du ønsker et mer nøyaktig estimat kan du ta kontakt med oss via telefon eller e-post.

Utviklingskostnader

Utviklingskostnadene kan deles opp i ulike faktorer:

  • Planlegging, møter, administrasjon: Selv små nettsteder med noen få enkle sider må planlegges og defineres. Som et minimum bør du regne 2-3 timer til dette, og det kan fort bli det dobbelte. Det positive er at selv med mange sider og mye funksjonalitet så pleier ikke dette å ta særlig mye mere tid.
  • Innsamling av materiale: Dette arbeidet utføres vanligvis av oppdragsgiver (deg) og medfører slik sett ingen ekstra kostnader bortsett fra den medgåtte arbeidstiden din eller til dine medarbeidere.
  • Tilrettelegging av materiale: Dette gjelder f.eks. tilrettelegging av grafikk og andre mediafiler for publisering på nettet. Vanligvis utføres dette arbeidet av webutvikleren. Det spesifiseres/faktureres vanligvis ikke separat, men inngår som en del av arbeidet med å lage sidene.
  • Design og layout: Dette punktet er ofte det største usikkerhetsmomentet i forbindelse med konstruksjon av nye nettsider. I beste fall setter vi opp en 2-3 forslag til design og layout, og dere bestemmer dere for ett av disse, kanskje med noen modifikasjoner. I slike tilfeller kan hele prosessen være unnagjort i løpet av en par timer. I den andre enden av skalaen kreves det 20-30 forslag, kanskje med hjelp fra en ekstern designer, og da snakker vi raskt om kostnader på kanskje flere titusenvis av kroner før du har fått en design og en layout som du er virkelig fornøyd med.
  • Konstruksjon av sidene: En nettside kan være så mangt, og kompleksiteten er svært varierende, men som en tommelfingerregel kan du regne ca 1 time pr. side for «normale» sider med tekst og bilder. Dersom sidene skal inneholde mer avanserte funksjoner som inn- og utlogging, lystbildevisning, søknadskjemaer o.l, må du beregne mer tid til disse sidene.
  • Testing og feilretting: Dette er et svært viktig punkt, og det bør testes at nettsidene dine vises korrekt og så likt som mulig både på ulike operativsystmer og nettlesere. Dette bør gjøres fortløpende, og kan vanligvis sees på som en del av de ordinære utviklingskostnadene pr side.

Domeneregistrering

Nettadressen du ønsker å bruke må være ledig og registrert før du kan legge ut dine nettsider på Internett. Dersom du vil at adressen til nettsidene dine skal være f.eks. «www.dittfirma.no», må du registrere dette navnet som et domene (forutsatt at det er ledig). Dette tar vanligvis kun noen minutter og du kan gjøre det selv eller overlate det til oss. Det koster vanligvis rundt 100-200 kroner pr år å leie et domenenavn.

Merk: Mange domenenavn er allerede opptatt av andre, og det er mulig du ikke vil kunne få ditt førstevalg. Du kan søke etter ledige domenenavn på f.eks. DENNE adressen. Les mer om domener, nettadresser på Wikipedia HER.

Leie av webhotell

Når nettsidene er ferdige, må de gjøres tilgjengelige fra en tjener (server) med en fast IP-adresse. Du kan drifte dine nettsider selv, men de aller fleste velger å leie plass på et såkalt webhotell.

Vær klar over at kvaliteten og servicen på webhotell varierer enormt, og du er vanligvis ikke tjent med å velge det billigste alternativet. Vi har gode kontakter med pålitelige firmaer som tilbyr webhotell.

Leieprisene varierer fra noen få hundrelapper i året for enkle sider uten noen særlig funksjonalitet utover tekst og bilder, til noen tusen kr/år dersom du skal drifte en større database i forbindelse med en stor publiseringsløsning med mange sider. Daglig sikkerhetskopiering og god datasikkerhet bør være en selvfølge.

Hold utviklingskostnadene nede

Dersom du ønsker å få best mulige nettsider til lavest mulig pris, er det en ting som er viktigere enn alt annet: Vit hva du vil ha og gjør hjemmeleksen din.

Vi vet hvor dyrt det kan bli hvis rørleggeren eller snekkeren må gjøre om allerede utført arbeid fordi du ombestemmer deg. Det er nøyaktig det samme med nettsider.

Derfor: Gi klare meldinger om hvilke sider og funksjoner du trenger, hva som skal inn på hver side og ha råmaterialet (tekst, bilder etc.) klart på forhånd. Det vil du spare mye penger på.

Ørnulf Bratlie EPF
Org.nr: 982 466 202 MVA
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
(+47) 91 61 68 60

©2023 Alle rettigheter forbeholdt