Skip to main content

Oppdatere selv

De fleste nettsider må oppdateres fra tid til annen. Noen må oppdateres daglig (værtjenester, nyheter osv), noen ofte (produktsider med hyppige endringer), noen en gang i mellom (medarbeidere som begynner eller slutter) og noen sider kan stå uforandret over lang tid (firmaadresse, kontaktinformasjon). Spørsmålet er om man skal gjøre endringene selv, noe som krever en såkalt «publiseringsløsning» i en eller annen form (hvis man da ikke er tilnærmet webprogrammerer og kan gjøre endringene direkte i Adobe Dreamweaver selv...), eller om man skal overlate det til andre.

Det er selvsagt umulig å gi et standardsvar på dette som gjelder for alle, men her er noen momenter å vurdere:

 • Du bør være interessert:

  Dersom du ikke har noen interesse av å gjøre det selv, men bare velger å gjøre det f.eks. for å spare penger, er det sannsynligvis ingen god ide (og ikke vil du spare penger heller)

 • Du bør ha tid:

  Uansett hvor god publiseringsløsningen er; ting tar tid, og oppdatering av nettsider er ikke noe unntak. Det er nesten alltid mye enklere og raskere å sende avgårde noen bilder og litt tekst i en e-postmelding til en profesjonell nettsideprogrammerer som så legger det opp slik du ønsker.

 • Du bør gjøre det ofte:

  Her som andre steder gjelder regelen om at øvelse gjør mester. Oppdaterer du nettsidene en gang i uka eller oftere, vil du snart merke at det stort sett går kjappt og greitt. Skjer oppdateringene med flere ukers eller sågar måneders mellomrom er det vanskeligere å huske rutiner og kommandoer, og hver oppdatering blir en prøvelse i «hvordan var nå dette igjen...».

 • Det er neppe mye penger å spare:

  Det er mange gode argumenter for å oppdatere nettsidene selv; bedre kontroll, du får det akkurat som du vil, du kan gjøre det der og da. Men det er tvilsomt om det blir noe billigere, i hvert fall hvis du verdsetter din egen arbeidstid.

Lenketester:

Kontaktinformasjon

Referanser