Skip to main content

Hvem gjør hva

Både når du skal lage nye nettsider og vedlikeholde eller fornye allerede eksisterende nettsider er det en rekke arbeidsoppgaver som må løses. Hvor mye av dette arbeidet du ønsker å gjøre selv er mer eller mindre opp til deg, men her er en liten oversikt som kanskje kan være nyttig.

Innhenting av råmateriale, tekst og bilder

Dette er en oppgave som typisk tilfaller deg og/eller dine medarbeidere. En webdesigner eller nettsideleverandør kan være behjelpelig med å velge ut de beste bildene, lese tekstkorrektur osv., men det er deg og dine medarbeidere som til syvende og sist må bestemme hva som skal stå på sidene.

Tilrettelegging av grafikk og illustrasjoner

Bilder og grafikk kommer i alle mulige filformater, størrelser og kvaliteter, men det er ganske strenge kriterier for hvordan grafisk materiale bør presenteres på en nettside. Tilretteleggingen av grafikk skjer før man legger det inn på nettsidene og utfører vanligvis av nettredaktøren. Dersom du velger å oppdatere nettsidene selv, faller også dette arbeidet på deg.

Plassering av tekst og bilder på sidene

Når man har bestemt seg for en design og layout på nettsidene inkluderer dette også formateringen av tekst og bilder, hvordan de skal plasseres i forhold til hverandre, rammer rundt bilder osv. Dersom du har valgt å oppdatere sidene selv vil du vanligvis får tilgang til en (enkel) nettbasert tekstbehandler hvor du kan sette inn og formatere tekst og grafikk.

Endre på selve sidestrukturen

Dersom du velger en moderne publiseringsløsning som Joomla! er det fullt mulig å ta ansvaret for alle aspekter ved nettsidene; design, menyer, grafikk, spesialmoduler etc. – i tillegg til selve innholdet på sidene. Men dette krever at man setter seg grundig inn i hvordan systemet fungerer, og som med så mye annet er det avhengig av hvor ofte man gjør det. Det er lett å huske hvordan ting gjøres når man jobber med det hver eneste dag - men ikke så enkelt hvis man bare er «innom» en sjelden gang. Mange overlater derfor denne delen til en profesjonell webdesigner.

Lenketester:

Kontaktinformasjon

Referanser